Dag 19 , ekvatorn paserad!

Tisdag 3 okt
Position 11gr S, 35 gr V
Wow, dagarna rullar på och vi passerade ekvatorn för 3 dar sedan på natten
Dagen efter kom Neptun och vi fick sedvanlig förlåtelse och döptes så vi har nu gått från att vara "Pollywogs" till "Shellbacks". Ännu en dröm som gick i uppfyllelse.
Vi har mycket behaglig segling med stadiga 7-10 m/s från SO i 3 dagar, lite som semester. Vi trimmar segel för max fart och revar storen om vinden ökar. Vinden ska backa mot NV så snart blir det spinnaker igen.
Musklerna förtvinar av inaktivitet.
Livet ombord rullar på och vi har minimalt med konflikter. Det finns en viss irritation hos några över andras "lathet". Att servera kaffe och te är en valfri syssla som vissa aldrig gör men när det erbjuds, inte tackar nej. Likaså tar vissa på sig att tömma kölsvinet, en otrevlig och svettig uppgift som måste göras varje vakt, medans andra inte gör det frivilligt. Jag har därför infört att vi inför varje vakt gör upp om vilka 2 personer som har den uppgiften, så att vi roterar.
Hade köket igår så Idag känner jag mig som en ny människa efter 10 tim sömn inatt. Välbehövligt! Det var lugn sjögång och båten lutade bara 15 grader så det var enkelt att jobba. Bakade bröd både till frukost och lunch och gjorde indisk currygryta med ris till middag. Det var mycket uppskattat, den bästa måltiden hittills tyckte många.
Har också upptäckt att sjöbenen kommer och går, beroende på att sjögången ändrar sig. Flera av oss, inklusive mig själv, har fått tillbaka sjösjukan stundtals och sen blivit av med den igen.
Vi närmar oss nu Rio och ett stort oljefält utanför kusten. Vi rundar oljeriggar och fartyg på ett säkert avstånd. Sen väntar mer svårnavigerade väderförhållanden längs kusten med lokal sjöbris på dagarna. Sista veckan mot Punta blir avgörande för vårt resultat.
Jonas

Kommentarer