Dag 6 mot Punta

Position 24 gr N, 16 gr V
Tredje dagen med spinnaker längs afrikas kust. Igår hade vi mobiltäckning när vi passerade nära Kanarieöarna, så jag hann chatta med Madeleine, hon blev superglad.
Att vara rorsman med spinnaker är mycket krävande. Båten slingrar sig nedför vågorna och man får jobba hårt för att hålla rätt vinkel (130 grader) mot vinden. Ibland har vi surfar på över 15 knop och vi seglar nästan lika snabbt som vinden. Nätterna är det oerhört svårt då det är becksvart och man ser vare sig vågor eller horisonten. Endast jag och en kille till är tillräckligt skickliga för att klara det, så det blir mycket styrande för min del.
Vi har skiftat spinnaker 2 gånger det senaste dygnet. Först från code 2 till code 3, eftersom vinden ökade till över 11 m/s, och sen tillbaka till code 2 när vinden minskade igen. Varje segelbyte kräver att vi väcker 3 personer ur frivakten för att hjälpa till under däck med att ta in spinnakern i båten. Sen väntar 1 tim arbete under däck med att reda ut trassel och att preppa spinnakern för nästa hissning.
Maten ombord är fantastisk och hittills har vi haft färsk mat. Kött, kyckling, mjölk potatis, morötter, vitkål och färsk frukt. Framöver blir det mer konserver, ris, pasta och torrmjölk.
Eftersom vi rör oss västerut kommer vi att vrida tillbaka vår klocka successivt totalt 6 ggr tills vi når Punta. För att det ska bli rättvist för båda vakterna vrider vi en halvtimme för aktiva vakten och sen en halvtimme till för den andra.
Vi har verkligen kommit in i en skön lunk, rutiner sitter mer och mer och vi roterar rollerna på däck. Med spinnaker är det rorsman, segeltrim, spinnakervinsch och kick som ska hanteras.
Båten läcker en hel del så vi tömmer kölsvinet på vatten 2 ggr per dygn , ca 100 liter, med hink och öskar, eftersom vår elpump slutat fungera. Vad som orsakar läckaget är det ingen som vet, men vi vet att någonstans under vattenlinjen och inte uppifrån. Störande moment!
Jonas

Kommentarer