Dag 14 , the Doldrums

To 28 sep,
Pos 4 gr N, 25 gr V
Vi befinner oss sedan i Måndags i "The Doldrums" och har sedan i tisdags morse kl 8 gått för motor, allt enligt reglerna som tillåter oss att färdas 6 gr eller 360 nm rakt söderut på 60 tim. Vi har fortfarande 12 tim kvar till vi börjar segla igen.
Det har varit ett skönt avbrott från kappseglingen, en paus, där vi har kunnat tvätta kläder och städat hela båten. Och vi har kunnat sova ut lite mer. Alla har problem med att sova i värmen. Nu har vi kunnat sova på däck under vårt stora tält vi satt upp över bommen.
Vi hade ett fantastiskt skyfall och alla hoppade i sin badkläder, tog fram tvål och schampo och fick en underbar dusch av moder natur. Vi har varit igenom en fantastisk natt med ett vidunderligt åskväder med störtregn, blixtar och dunder rakt ovanför oss. En fantastisk naturupplevelse, som man inte upplever någon annanstans än här. Jag stod vid rodret och bakom min skyddsglasögon rann både regn och tårar av ren och skär glädje. Alla skrek av lycka när åskan smäller runtomkring oss. Ett galet härligt gäng. Nu har jag fått uppleva det som jag läst om så många gånger.
Vi beskådar horisonten och alla molnformationer som uppstår här. Jordens väder skapas i the Doldrums genom solens uppvärmning och här finns alla molntyper. Solnedgång och soluppgång ger molnen magiska färger och konturer och naturen erbjuder oss vår egen "bio". Havet är kav lugnt men idag har en sydlig bris infunnit sig, så det ser bra ut inför ikväll.
Igår lät oss skepparen ta en simtur i det magiskt blå havet. Alla blev som barn och kastade sig från bogsprötet ned i det 30 gradiga klara oceanen. En lite surrealistisk känsla, att få ta av sig livvästen och lämna den trygga båten för en stund. Lite läskigt. Jag tog några härliga simtag och crawlade runt båten, tittar ned i det 4000 m djupa blåa oändliga havet. Lycka.
Nu har vi 3000nm kvar till Punta.
Värmen kommer vara med oss 10 dagar till och sen kommer lite svalka. Jag gissar på vi är fram 10 oktober.

Kommentarer